Epoxyvloer buiten: een optie of niet?
Je ziet een epoxyvloer voornamelijk in binnenruimtes, maar kan je zo’n kunststof gietvloer ook buiten aanleggen? Dat is een optie, maar er zijn vele valkuilen aan verbonden. Wat zijn die risico’s en welke naadloze vloer is beter geschikt voor buiten? Dat lees je in dit artikel!
Ga snel naar:
Voor- en nadelen epoxyvloer buiten
Gietvloer buiten: gemiddelde prijs
Valkuilen voor epoxyvloer buiten
Betere alternatieven
Ontvang nu je offertes
Is epoxy geschikt voor buiten?
Een epoxyvloer is een gladde, naadloze vloer gemaakt uit epoxyhars. Deze gietvloer heeft voortreffelijke eigenschappen voor binnen en is ideaal voor industriële omgevingen en openbare ruimtes. Maar zo’n vloer is ook populair voor particuliere woningen. Door de grote voordelen zou je denken dat een epoxyvloer ook perfect is voor buiten. Maar de glanzende vloer komt veel minder tot zijn recht in een buitenomgeving. De kunststof vertoont heel wat minpunten buiten, waardoor het geen perfecte buitenvloer is.
Overweeg je een epoxyvloer buiten? Overleg dan zeker uitgebreid met een professionele plaatser. Die geeft je advies over de mogelijkheden en kan je ook betere alternatieven voorstellen die geschikter zijn voor de buitenomgeving. Ontvang nu advies van experts!
Voor- en nadelen epoxyvloer buiten
Een epoxyvloer is absoluut het overwegen waard als vloer voor binnen. Maar als buitenvloer wegen de nadelen toch zwaarder door dan de voordelen. Een woordje uitleg:
Voordelen van epoxyvloer buiten
- Hoge drukbelasting: de kunststof epoxy zorgt voor een stevige samenstelling. De vloer is daardoor zeer stoot- en slagvast.
- Egale uitstraling: epoxyvloeren hebben een moderne en strakke uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, texturen en afwerkingen voor de stijl die jij wil.
- Sterk materiaal: epoxyvloeren zijn uitzonderlijk duurzaam en bestand tegen slijtage, chemicaliën en krassen. Ideaal voor een intens gebruik bij vooral binnenruimtes.
Nadelen van epoxyvloer buiten
- Arbeidsintensief: een specialist moet vele lagen aanbrengen voor een epoxyvloer en dat kan tot wel 5 dagen duren. Daardoor is het aanleggen van zo’n vloer buiten allesbehalve vanzelfsprekend. Tussen alle lagen door moet de gietvloer droog blijven. De aanleg is dus enkel mogelijk tijdens een langere droge periode.
- UV-gevoelig: de blootstelling aan UV-licht kan je epoxyvloer op termijn laten verkleuren of vervagen. Zo bestaat de kans dat je buitenvloer na een tijdje een minder mooie uitstraling heeft.
- Risico op scheurvorming: epoxyvloeren zijn heel sterk, maar niet echt flexibel. Hierdoor zijn ze gevoelig voor scheuren door temperatuur- en vochtigheidsveranderingen buiten.
Gietvloer buiten prijs
De prijs voor een epoxyvloer varieert naargelang de omvang van het project en de nodige voorbereidingen van de ondergrond. In het algemeen zullen de richtprijzen van epoxyvloeren schommelen tussen € 70 à 110 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Om je een idee te geven hoeveel een andere naadloze buitenvloer kost, kijken we naar een betonnen vloer. De kosten voor gepolierde beton buiten variëren tussen € 40 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De dikte van de betonvloer, het aantal hoeken en de gekozen afwerking spelen uiteraard een rol.
Wil je meer informatie over jouw toekomstige buitenvloer? Een ervaren vakbedrijf geeft je graag informatie over alle mogelijkheden. Zo weet jij welke soort vloer je het best kiest. Ontvang gratis en eenvoudig meerdere voorstellen via onze offertedienst.
Valkuilen voor een epoxyvloer buiten
Er zijn verschillende redenen waarom een gietvloer niet geschikt is voor buiten. Als je toch kiest om een epoxyvloer buiten aan te leggen, hou dan zeker rekening met deze valkuilen:
- Kwaliteit van de ondergrond: de ondergrond moet zeer vlak en stabiel zijn. Oneffenheden en vochtige omgevingen maken het moeilijk om een epoxyvloer te plaatsen. Een slechte kwaliteit van de ondergrond zorgt voor een slechte hechting en kan leiden tot ernstige problemen met de epoxyvloer. Met scheuren, barsten en vroegtijdige slijtage als gevolg.
- Weersomstandigheden: een epoxyvloer kan niet tegen dagenlang vocht. Ook te hoge temperatuursverschillen zijn nadelig voor de aanleg en prestatie van de vloer. Met een professionele aanpak kan je sommige moeilijkheden vermijden, maar zonder de juiste bescherming is epoxy niet geschikt voor buiten.
- Onderhoud en bescherming: als je zou kiezen voor een epoxyvloer buiten, zal je de vloer heel regelmatig moeten onderhouden. Bij de aanleg is ook een UV- bestendige sealer nodig. Zo kan je het risico op potentiële problemen verkleinen.
- Risico op valpartijen: het gladde oppervlak van epoxyvloeren kan gevaarlijk zijn voor buiten. Hoe mooi en naadloos de afwerking van de vloer binnen ook is, buiten zorgt het voor problemen. Door de natte omstandigheden neemt het risico op uitglijden toe.
Betere alternatieven
Als je een vloermateriaal wil kiezen voor buiten is het essentieel om rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid en weerbestendigheid. Hoewel epoxy heel geschikt is voor binnenvloeren, scoort de gietvloer minder goed voor buitengebruik. Daarom kies je beter voor 1 van deze 2 alternatieven:
1. Betonvloer voor buiten
Gepolierde beton is een duurzame en veelzijdige keuze voor buitenvloeren. Je kan de vloer aanpassen met allerlei kleurstoffen en afdichtmiddelen voor een aantrekkelijke afwerking. Zowel voor een oprit als voor een terras is deze soort vloer ideaal. Het materiaal kan tegen een stootje en heeft geen last van vocht, oneffenheden of temperatuurverschillen. Met een goed onderhoud geniet je jarenlang van je betonnen vloer.
2. Vloertegels voor buiten
Buitentegels zorgen voor een heel andere aanpak, maar je kan wel een soortgelijk resultaat verkrijgen. Een cementtegel zorgt bijvoorbeeld voor een egale en moderne uitstraling en is bestand tegen de weersomstandigheden. Keramische tegels met betonlook of een marmerlook zijn ook onderhoudsvriendelijk en duurzaam in een streng buitenklimaat.
Welke buitenvloer kies ik het best?
In ons grillige klimaat kies je het best voor een materiaal dat in een goede staat blijft op de lange termijn. Een alternatief zoals een gepolierde betonvloer is dus een betere keuze dan een kunsthars gietvloer. Met deze betonnen vloer krijg je een moderne ondergrond én je kan er jarenlang van genieten.
Wil je meer informatie over buitenvloeren? Kom in contact met meerdere specialisten en vergelijk makkelijk adviezen en prijsvoorstellen. Zo kom je snel te weten wat de beste oplossing is. Je moet enkel het offerteformulier invullen: