Epoxy coating vloer: info & prijzen

Wens je je bestaande vloer in een nieuw jasje te steken en tegelijkertijd ook onderhoudsvrij maken? Met een epoxy coating tover je elke vloer om in een strakke en moderne vloer die naadloos aansluit bij de rest van de ruimte. Dankzij de chemische resistentie is deze coating goed geschikt in industriële omgevingen. Lees er alles over in dit artikel!

Epoxy coating laten aanbrengen door een professional? Ontvang gratis offertes op maat. 

 

epoxy coatingWaarvoor dient epoxy coating?

Een vloercoating is een dunne beschermlaag die bovenop de bestaande vloer wordt aangebracht met een roller. Epoxy coating is een toplaag op basis van kunststof, die de vloer een naadloze bescherming geeft. De huidige vloer wordt op die manier mooi strak en vloeistofdicht afgewerkt. Je geniet quasi van dezelfde voordelen als een epoxy gietvloer, al is de coating wel minder duurzaam en minder dik.

De coating is zowel praktisch als esthetisch: met een epoxy vloercoating krijgt je vloer een compleet vernieuwd uitzicht. Het resultaat is een hoogglanzende vloer in een kleur naar keuze. De coating stoot vuil af en is dus in feite een slijtlaag. Deze is slechts een fractie van een millimeter dik, al bestaan er ook coatings tot 4 mm dik. Met een dunne coating blijft de structuur van de vloer zichtbaar, terwijl dikkere epoxy coatings ook oneffenheden verbergen.

 

Eigenschappen en voordelen

+ De coating droogt snel en kan tussen verschillende werkzaamheden geplaatst worden
+ Zeer slijtvast
+ Stoot vocht en vuil af
+ Epoxy coating is bestand tegen chemicaliën
+ Beschikbaar in vrijwel alle kleuren
+ Een epoxy vloercoating is op elke ondergrond aan te brengen (beton, tegels, steenachtige vloeren en zelfs hout)
+ Dankzij de coating wordt de vloer stofvrij en uiterst onderhoudsvriendelijk
+ Epoxy vloercoating is goedkoper dan een epoxy gietvloer
– Een minpuntje is de krasgevoeligheid van epoxy coating

 

Extra opties epoxy vloercoating

Wanneer je een epoxy coating laat aanbrengen, kan je ervoor kiezen om nog andere eigenschappen aan de coating toe te voegen. Zo kan je bijvoorbeeld de veiligheid van de vloer vergroten door een anti-slip toplaag toe te voegen. Dit kan onder meer nuttig zijn in zwembaden en rusthuizen.

Daarnaast kan je ook brandvertragende eigenschappen in de coating laten aanbrengen. Een andere mogelijkheid is een lichtgevende epoxy coating of een coating met anti-statische eigenschap. Wanneer er veel elektronica aanwezig is in de ruimte, lopen mensen dan geen gevaar op. Bespreek de opties met een vakman en ontvang offertes op maat.

epoxy vloercoating

 

Hoeveel kost een epoxy coating?

Prijzen van een (epoxy) vloercoating worden gewoonlijk berekend per vierkante meter. Deze prijs wordt bepaald door verschillende factoren:

– De grootte (oppervlakte) van het project: hoe kleiner de oppervlakte van de vloer, hoe hoger de prijs per vierkante meter doorgaans zal liggen. Hoe groter het project wordt, hoe voordeliger de prijs dus uitdraait.

– De voorbereiding (eventuele reiniging): afhankelijk van het type ondervloer, kan het nodig zijn deze eerst te schuren of zandstralen. Een grondige reiniging zorgt vanzelfsprekend voor een meerprijs.

– Vochtpercentage: het vochtpercentage in de ruimte ligt best niet boven de 3%, anders zal de afwerking niet optimaal zijn. Ligt de vochtigheidsgraad hoger, dan zal je nog extra kosten moeten doen om dit probleem te verhelpen.

– De gekozen kleur, het design en eventuele extra’s: een vloercoating bestaat in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er vele kleuren en designs mogelijk. Het spreekt voor zich dat een standaard epoxy coating goedkoper zal zijn dan een design uitvoering. Verder zijn er nog andere opties zoals bijvoorbeeld anti-slip.

– Het type coating: de prijs varieert doorgaans ook naargelang de soort vloercoating die je kiest. Zo is epoxy coating meestal goedkoper dan PU-coating.

Om toch een indicatie te krijgen van de kostprijs, kunnen we enkele richtprijzen meegeven. Deze zijn inclusief arbeidskosten:

Oppervlakte van het projectPrijs per vierkante meterOfferte ontvangen?
10 - 50 vierkante meter€40 à €60 (meestal geldt een vaste prijs voor kleine projecten)Vraag gratis offertes aan
51 - 100 vierkante meter€30 à €40Vraag gratis offertes aan
101 - 150 vierkante meter€25 à €35Vraag gratis offertes aan
> 150 vierkante meter€20 à €35Vraag gratis offertes aan

Wil je je vloer laten bedekken met een epoxy vloercoating? Doe dan beroep op een ervaren vakman om zeker te zijn van een kwalitatief en foutloos eindresultaat. De coating kan dan volledig naar wens samengesteld worden. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van erkende professionals in de buurt. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

epoxy coating

 

Alternatieve vloercoating: vergelijking

Naast epoxy bestaan er nog andere materialen die zich perfect lenen als vloercoating. Het voornaamste en meestgebruikte alternatief is polyurethaan (PU) coating. Een PU-coating heeft quasi dezelfde voordelen als een epoxy coating, maar is iets zachter en flexibeler. Ook heeft polyurethaan het voordeel dat het UV-bestendig is, in tegenstelling tot epoxy.

Indien de vloer kleurvast moet zijn, kies je dus beter hiervoor. Om deze reden wordt een PU-vloercoating vaker in kantoren en woningen toegepast op een (giet)vloer of zelfs bovenop een bestaande coating. Ook is PU krasvaster dan epoxy. Houten vloeren kan je coaten met lak, beits of olie. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen per soort:

 Epoxy coatingPU-coatingLak, olie of beits
DoelChemische en mechanische resistentieBescherming & loopcomfort verhogen (lichte tot halfzware belasting)Decoratieve afwerking en bescherming van houten vloeren
ToepassingIndustrie, werkplaatsen, magazijnen, parkeergarages,...Kantoren, winkels, openbare ruimtes, woonkamers,...Interieurs van privéwoningen, terrassen, vlonders, meubelzaken,...
UitzichtZeer harde, hoogglanzende vloerWarme en glanzende afwerking, zachter dan epoxyOlie zorgt voor bruine tint, beits benadrukt groeven en naden