Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epoxy.be

Polyurethaan vloer: info & prijzen

Hoewel gietvloeren vroeger vooral met industriële toepassingen geassocieerd werden, zit het gebruik voor privéwoningen de laatste jaren sterk in de lift. Een polyurethaan vloer is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor interieurs. In dit artikel lees je meer over de voordelen & prijzen van dit type gietvloer.

 

Waarom PU-vloer kiezen?

Een polyurethaan vloer is, net als een epoxyvloer, een naadloze gietvloer op basis van kunststofhars. De vloeibare kunststof polymeer wordt na uitdroging hard maar tegelijk flexibel (minder hard dan epoxy). Aangezien deze vloer elastisch en scheuroverbruggend is, is ze erg geschikt in particuliere woningen. Bovendien doet ook de uitstraling mooi, strak en huiselijk aan.

Ook het feit dat een PU-vloer comfortabel en warm aanvoelt, is een troef. Wil je een vloer die eveneens combineerbaar is met vloerverwarming en/of gemakkelijk is in onderhoud? Dan zit je zeker goed met een PU-vloer! Ook in kantoorruimtes, showrooms of winkels komt deze vloer erg goed tot zijn recht. De toplaag kan een glad, mat of blinkend effect hebben.

In totaal heeft de vloer een dikte van 2 à 3 mm, wat erg interessant is bij renovatieprojecten. De gietvloer kan rechtstreeks op elke bestaande ondergrond aangebracht worden, of dat nu hout, tegels, of beton is. Ook bij nieuwbouwprojecten is een PU-vloer een goede keuze: deze komt dan op de chape te liggen.

Een PU-vloer laten plaatsen door een bekwaam vakman?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts. 

 

Heeft een polyurethaanvloer ook nadelen?

– Een polyurethaan gietvloer is niet goedkoop. Afhankelijk van je persoonlijke wensen, kan de prijs hoog oplopen.

– De plaatsing duurt vrij lang (4-5 dagen) en kan soms gepaard gaan met een slechte geur.

– PU-vloeren zijn minder geschikt in industriële omgevingen dan epoxy. Dit ligt aan het feit dat ze minder hard zijn, waardoor de chemische en mechanische resistentie een stuk lager ligt.

– De vloer is relatief gevoelig aan krassen. Dankzij een kwalitatieve toplaag kun je ze wel beter voorkomen.

– Er zijn niet zoveel mogelijkheden qua afwerking als bij een epoxy gietvloer. De vloeren zijn bijvoorbeeld steeds volledig effen in één kleur.

 

Vergelijking met epoxy vloer

Hoewel epoxy en polyurethaan vloeren qua uiterlijk goed op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke intrinsieke verschillen. Een overzicht:

Polyurethaan vloerEpoxy vloer
ToepasssingZowel industrie als privéwoningenVooral industriële en openbare toepassingen
Combi met vloerverwarming mogelijk?JaNee
Dempen van contactgeluidJa±
Warm gevoel?Ja±
Op elke ondergrond mogelijk?JaNee (hout bv. niet mogelijk)
Diverse uitvoeringen±Ja
Flexibel?Ja±

polyurethaan vloer

 

Kostprijs van een polyurethaan vloer

Prijzen van een polyurethaan gietvloer liggen doorgaans tussen de 80 en 120 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Houd er rekening mee dat de prijs door verschillende factoren bepaald wordt, zoals de oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van het project en de gekozen afwerking.

Aangezien het gieten van een PU-vloer een lastige klus is, is het sterk aangeraden de werken te laten uitvoeren door een erkend vakman. De totaalprijs kan ook (sterk) afhangen van de firma die je kiest. Daarom doe je er goed aan niet zomaar met de eerste de beste expert in zee te gaan. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende professionals in jouw omgeving. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Opbouw polyurethaanvloer

Een PU-vloer wordt in verschillende lagen opgebouwd. Alles bij elkaar worden er 4 à 5 lagen aangebracht. Elke laag afzonderlijk moet eerst drogen alvorens de volgende laag geplaatst wordt. Daarom duurt het hele proces 4 à 5 dagen. Men gaat als volgt te werk:

  1. Ondergrond schuren en primer aanbrengen: dankzij deze grondlaag zal de PU-vloer zich goed kunnen hechten aan de ondergrond.
  2. Primerlaag opschuren & egalisatielaag aanbrengen (zorgt ervoor dat de ondergrond volledig vlak is).
  3. Polyurethaanvloer gieten
  4. Eerste toplaag (coating) aanbrengen
  5. Tweede toplaag (2-componenten polyurethaan) aanbrengen

 

Let op: een polyurethaan gietvloer plaatsen is gespecialiseerd werk. Je kan deze dus niet zomaar zelf aanbrengen; kennis, ervaring en vakmanschap is vereist. Op de offertepagina kan je offertes op maat aanvragen bij erkende experts in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Hoe zit het met het onderhoud?

Polyurethaan gietvloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Voor het dagelijks onderhoud gebruik je best een swiffer, zachte bezem of een stofzuiger met parketborstel. Om de vloer nat te reinigen gebruik je beter geen agressieve schoonmaakproducten zoals chloor of azijn; deze kunnen de vloer beschadigen. Een speciaal neutraal reinigingsmiddel is aangewezen.

Opgelet: polyurethaan is wel relatief gevoelig voor krassen. Vooral zand is een grote boosdoener door de schurende werking ervan. Je kan dit vermijden door een droogloopmat te plaatsen bij de (voor)deur, zodat zand en vuil zoveel mogelijk buiten blijven. Ook doe je er goed aan viltjes onder stoel- en tafelpoten te voorzien.

polyurethaan vloer

 

Vraag vrijblijvend prijzen en advies aan

Via epoxy.be kan je in één klik vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij gespecialiseerde vakmannen. Vergelijk hun prijzen, realisaties, werkmethodes, termijnen,... en kies het voorstel dat het best past jouw eigen wensen en verwachtingen.