Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epoxy.be

Epoxyvloeren: info & prijzen

Op zoek naar de geknipte vloer voor je bedrijf, industrie, commerciële zaak of garage? Dan is een epoxy gietvloer een uitstekende keuze. Deze vloer is perfect afgestemd op de eisen die dergelijke openbare ruimtes stellen. Ook in woningen kunnen epoxyvloeren een meerwaarde en eyecatcher zijn. In dit artikel lees je alles over de eigenschappen, prijs en plaatsing.

Ga naar: soortenvoor- en nadelenprijsplaatsingtoepassingepoxy vloercoating

 

epoxy vloer Wat is een epoxy vloer?

Een epoxy gietvloer is een zelfnivellerende gegoten vloer op basis van epoxy, een kunststof polymeer. Samen met polyurethaan is het één van de bekendste materialen om een naadloze gietvloer te plaatsen. Door de geringe dikte (2 à 3 mm) zijn ze zowel geschikt bij nieuwbouw als renovatie. Bovendien is epoxy dubbel zo sterk als beton. Maar dat is nog niet alles: ook de slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid van deze vloer zijn grote troeven.

 

Twee soorten epoxy gietvloeren

Wanneer je een epoxyvloer wil laten gieten, is het belangrijk om weten dat er twee verschillende soorten epoxy vloeren bestaan. Zo zijn er de standaard twee-component epoxy vloeren en daarnaast epoxy grindvloeren.

De samenstelling van beide vloeren is verschillend. De standaard epoxy vloer bestaat uit epoxyhars met een toplaag van polyurethaan, terwijl de epoxy grindvloer uit een mix van grind en epoxyhars bestaat.

Qua uitvoering bieden de standaard epoxy vloeren de meeste mogelijkheden. Alle RAL-kleuren zijn beschikbaar en je kan er allerlei patronen in laten verwerken (terrazo effecten, glitter, enzovoort). Het tweede type heeft geen egale, maar een ruwe uitstraling met steengrind. Deze vloer komt het mooist tot zijn recht in een lichte aardekleur of grijstint. Op de offertpagina kan je gratis prijzen aanvragen op maat van jouw wensen.

Voor- en nadelen epoxy gietvloer

VoordelenNadelen
Zeer onderhoudsvriendelijk: hygiënisch en eenvoudig te reinigenNiet combineerbaar met voerverwarming
Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingenGevoelig voor scheuren (bij onstabiele ondergrond)
Bestand tegen slijtageGevoelig voor krassen (zeker bij glanzende topcoat)
Vocht- en waterdicht (chemicaliën & zuren krijgen geen kans)Relatief prijzig, al zijn er geen afbraakwerken nodig
Zeer stevig en daarom stoot- en slagvastKan koud aanvoelen (zoals een tegelvloer)
Anti-slip

Hoeveel betalen voor een epoxyvloer?

Hoeveel je epoxy vloer precies zal kosten, hangt van een heleboel factoren af. De oppervlakte van de vloer, het gekozen vloertype, de moeilijkheidsgraad en de afwerking spelen bijvoorbeeld een grote rol bij de prijsbepaling. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een epoxy vloer 70 à 110 euro per vierkante meter zal kosten. Deze prijs is aan de hoge kant, maar anderzijds heb je geen kosten voor afbraakwerken omdat slecht een geringe dikte nodig is voor epoxyvloeren.

Wil je een epoxyvloer laten gieten? Dit kan je beter niet zelf doen: deze klus vereist de nodige kennis en ervaring. Via onze online offerteservice kan je in contact komen met erkende vakmannen in jouw regio en offertes op maat ontvangen. Deze dienst is volledig vrijblijvend en gratis. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

epoxyvloeren

Hoe gebeurt de plaatsing?

1. Ondervloer reinigen en schraaplaag plaatsen

In de eerste fase moet de (bestaande) ondervloer schoon en vrij gemaakt worden. Dit betekent dat men eventuele beschadigingen herstelt en de plinten, indien die er zijn, verwijdert. Daarna wordt de zogenaamde ‘schraaplaag’ aangebracht. Deze laag is opgebouwd uit epoxyharsen en garandeert een vloeiende hechting tussen ondergrond en gietvloer. Een schraaplaag is essentieel om te vermijden dat barsten in de ondervloer (of andere oneffenheden) de giet- en toplaag zouden beïnvloeden.

2. Gietlaag aanbrengen

Vervolgens kan de gietvloer gegoten worden. Hierin verwerkt de vakman al een eerste kleurtint. De gietlaag zelf bestaat uit epoxyhars enerzijds en polyurethaan anderzijds.

3. Polyurethaan toplaag aanbrengen

Tijdens de derde fase plaatst men nog een transparante toplaag van polyurethaan. Het is deze topcoat die ervoor zorgt dat het geheel beschermd is tegen UV-stralen en krassen. Ook het volledige uitzicht en de finale kleur wordt bepaald door deze laag. De afwerkingslaag kan bovendien glanzend of mat zijn. Het volledige plaatsingsproces neemt doorgaans enkele dagen in beslag.

TIP: De epoxyvloer correct onderhouden is belangrijk met het oog op een lange duurzaamheid. Het is aangeraden om in de eerste weken na plaatsing geen water te gebruiken. Ook daarna combineer je dit beter niet met agressieve schoonmaakmiddelen. Een azijnoplossing is wel een optie. Verder kan je een zachte borstel of stofzuiger gebruiken.

epoxyvloer

Waar zijn epoxyvloeren geschikt?

Door de sterke en vloeistofdichte eigenschappen van epoxy, zijn deze vloeren ideaal in industriële omgevingen en openbare ruimtes. De vloer is immers goed in staat om zware mechanische gewichten te dragen en chemicaliën of zuren af te weren. Ook het feit dat er gemakkelijk patronen, logo’s of boodschappen in de vloer verwerkt kunnen worden, is interessant voor commerciële plaatsen (winkels, showrooms,…). Garages, grootkeukens, kantoorvloeren en labo’s zijn eveneens populaire voorbeelden.

Overweeg je een epoxy (giet)vloer in je privéwoning? Ook dat is mogelijk. Vanwege de gevoeligheid voor krassen kiest men vaak voor een ander type gietvloer, maar toch vinden epoxyvloeren ook in moderne interieurs steeds meer ingang. Afhankelijk van de afwerking, kan je een industriële look of designlook creëren voor je woonkamer, keuken of badkamer. Wees je er wel van bewust dat een polyurethaan gietvloer bijvoorbeeld flexibeler is en beter combineerbaar met vloerverwarming.

Een gietvloer laten aanleggen in je bedrijf of woning? Op de offertepagina kan je gratis offertes aanvragen bij verschillende betrouwbare vakmannen in de buurt. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om vrijblijvend offertes op maat te ontvangen. 

Epoxy coating voor vloer

In plaats van te kiezen voor een epoxy gietvloer, kun je ook een epoxy coating aanbrengen op je bestaande vloer. Deze coating wordt gebruikt om houten vloeren, betonvloeren en tegelvloeren mooi strak, vloeistofdicht en naadloos af te werken. De coating is goedkoper en minder dik dan een gietvloer en functioneert als een soort van slijtlaag. Het gaat dus niet om een nieuwe vloer: de vorm van de ondergrond blijft zichtbaar.

Na uitharding krijg je een hoogglanzend resultaat (in een kleur naar keuze). Door de geringe dikte kan een epoxy coating wel geen hoge belasting aan. Ook is de coating minder duurzaam dan echte epoxy gietvloeren. De plaatsing kan weliswaar erg snel gebeuren: reken gemiddeld op twee dagen. Het is dus een goedkope en snelle manier om je vloer een nieuwe uitstraling en verhoogde bescherming te geven. Lees meer over epoxy coating in dit artikel.

epoxy vloeren

 

Vraag vrijblijvend prijzen en advies aan

Via epoxy.be kan je in één klik vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij gespecialiseerde vakmannen. Vergelijk hun prijzen, realisaties, werkmethodes, termijnen,... en kies het voorstel dat het best past jouw eigen wensen en verwachtingen.