Epoxy in de badkamer
Een naadloze, waterdichte afwerking voor vloeren en wanden, dat is wat epoxy te bieden heeft in jouw badkamer. Of het nu gaat om een badkamerrenovatie of een nieuwbouw, epoxy is en blijft een oersterk materiaal met vele troeven. Het creëert een strakke, moderne look en is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.
Ga snel naar: voor- en nadelen – toepassingen – epoxy op tegels – offerte aanvragen
Waarom epoxy?
Epoxy is een chemisch hars dat je in vloeibare vorm aanbrengt. Als epoxy uitgehard is, ontstaat er een duurzame coating. Onder meer de hardheid en de waterdichtheid zorgen ervoor dat epoxy zeer geschikt is om in vochtige ruimtes toe te passen zoals de badkamer. Het is tegenwoordig dan ook heel trendy om niet meer te kiezen voor badkamertegels, maar voor epoxy in de badkamer. Ben je de tegels beu in jouw badkamer? Dan kan je de epoxy coating er gewoon bovenop aanbrengen.
Voor- en nadelen
Epoxy is in veel kleuren beschikbaar, dus je kan de kleur heel goed laten aansluiten op het sanitair. Daarnaast kan je het materiaal op zowat alle ondergronden aanbrengen. Of het nu hout, beton, steen of kunststof is, mits de juiste kennis en ervaring kan je epoxy overal toepassen. Een andere grote troef, en dan vooral bij badkamerrenovaties, is de beperkte laagdikte. Met slechts een beperkte dikte van 2 tot 3 mm heb je een nieuwe vloer zonder dat het hoogteverschil voor problemen zorgt.
+ Naadloos: nergens vervelende randjes waar stof zich ophoopt en dus zeer hygiënisch.
+ Veilig: kies voor een stroeve toplaag waarop je niet uitglijdt.
+ Waterdicht: geen aantasting, kringen, of vervelende vlekken. Ook geen last van schimmels.
+ Onderhoudsvriendelijk: gemakkelijk schoon te houden met een vloerwisser.
+ Slijtvast: erg duurzaam. Gaat vele jaren mee.
+ Brandveilig: niet ontvlambaar. Werkt brandvertragend.
– Vloerverwarming: moeilijk te combineren met vloerverwarming.
– Vatbaar voor krassen: opletten dus met scherpe voorwerpen.
– Scheurvorming: de enorme hardheid van epoxy maakt ook dat er kans is op minieme scheurtjes.
Toepassingen
Epoxy in de badkamer wordt bijna altijd gebruikt voor wanden en vloeren. Toch kan je er ook voor kiezen om jouw badkamer te verven met epoxyverf.
Epoxyvloer badkamer
Een epoxyvloer in de badkamer is een gietvloer die warm en zacht aanvoelt, waardoor het altijd comfortabel is in de badkamer. Doordat een epoxyvloer naadloos is, krijg je een hele moderne en strakke uitstraling. Epoxyvloeren zijn zeker niet glad en dat is in een badkamer wel handig.
Het aanleggen van een epoxyvloer kost ongeveer 70 tot 110 euro per vierkante meter met een dikte van 2 tot 3 millimeter. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw. Let op: in hele kleine ruimtes wordt meestal een vaste prijs aangehouden. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat voor een epoxy gietvloer.
Epoxywanden badkamer
Ook epoxywanden in de badkamer zijn naadloos, zodat je je niet druk hoeft te maken over vieze voegen. Heb je een instapdouche? Dan is het helemaal handig om zowel de vloer als de wanden van epoxy te nemen. Hierdoor krijg je een inloopdouche met een hele strakke en moderne uitstraling. De prijzen voor epoxywanden in de badkamer liggen ongeveer gelijk aan die van een epoxyvloer in de badkamer.
Epoxyverf badkamer
Het is ook mogelijk om epoxyverf in de badkamer aan te brengen. Deze verf heeft zeer goede vochtwerende en schimmelwerende eigenschappen. Toch is deze verf niet zo sterk en duurzaam als een echte coating van epoxy in de badkamer. Deze verf is eenvoudig aan te brengen met een roller of een kwast. De epoxyverf kan ook op bestaande tegels worden aangebracht. Deze dienen deze dan wel eerst afgevlakt te worden, zodat er een egale vloer ontstaat.
Epoxy op tegels
Kan je epoxy aanbrengen op een tegelvloer of wanden met tegels? Ja, dat kan en zelfs op twee manieren. In sommige gevallen wordt een tegelvloer geschuurd en daarna weer gereinigd. Dat maakt de tegelondergrond ruw en zorgt ervoor dat de epoxy primer goed kan hechten. Nadeel is dat je een speciale machine hiervoor nodig hebt en het meer stof oplevert.
Een alternatieve methode is door eerst een speciale epoxy primer aan te brengen die goed hecht op gladde ondergronden. Denk hierbij dus onder andere aan tegels, zeer fijn afgewerkt beton of zelfs keramische ondergronden en glas. Dat kan door de lage viscositeit en de unieke samenstelling van epoxy. Toch raden we aan het aanbrengen van epoxy steeds door een ervaren vakman te laten uitvoeren. De voorbereiding van de ondergrond is van cruciaal belang voor de kwaliteit en duurzaamheid van de epoxy coating.
Geïnteresseerd in epoxy als wand- of vloerbekleding?
Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende vakmannen.
Kleurenassortiment
Qua kleuren kan je bij epoxy kiezen uit alle RAL- kleuren. Een steeds populairder wordende trend is verschillende kleuren epoxy mengen. Ook imitatieverf die de look van hout nabootst, wint aan populariteit. Zo heb je epoxy in de badkamer met de uitstraling van een houten vloer. Daarnaast kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een klassieke of industriële ‘look’. Kortom, door het grote kleurenaanbod is er heel veel mogelijk.